петък, 13 ноември 2015 г.



В навечерието на Световния ден в памет на жертвите на пътя, възпитаниците на ГПЧЕ „Христо Ботев" в Кърджали почетоха паметта на хилядите загинали при пътни инциденти. Рано тази сутрин учениците от първа смяна поставиха цвете върху пешеходната пътека на бул."Беломорски" до училището. За близо 10 минути движението по булеварда в участъка бе спряно. Акцията на младежите предизвика възхищение и съпричастност у шофьорите, които изчакаха търпеливо. Преди да поднесат цветя, учениците бяха запознати с черната статистика. Само в област Кърджали от началото на годината са регистрирани 377 пътни произшествия, от които 114 тежки със 146 ранени и трима убити. Един от загиналите е бил пешеходец.
Загиналите по пътищата на страната и по света бяха почетени с едноминутно мълчание. Актът на възпоменание бе подкрепен и от ръководството на гимназията, което се включи в инициативата.
Световният ден в памет на жертвите на пътя е определен с резолюция на Асамблеята на ООН от 2005 г. Чества се всяка трета неделя на ноември, като тази година календарния ден е 15 ноември. За първи път този ден е отбелязан през 1993 г. в Обединеното кралство, а началото на традицията поставя организацията „Мир на пътя".
novini365.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар